Voorhaven 152

Te koop in Edam

Ingetrokken
Voorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 EdamVoorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam

Geïnteresseerd in deze woning?


Bel voor een afspraak:

Rob Schilder - 06-20 35 32 64
Cees Bond - 06-20 62 78 56

Vraagprijs€ 1.395.000 k.k.
Type woningVrijstaande woning
Bouwjaar1584
Aantal kamers10
Slaapkamers4
Perceel357 m2
Woonoppervlakte398 m2
Inhoud1477 m3

Geïnteresseerd in deze woning?

Plan een bezichtiging

Reageer op deze woning


Bel voor een afspraak:

De voorgevel van het grachtenpand aan de Voorhaven is indrukwekkend, maar verraadt niet dat hierachter twee enorme huizen zijn samengevoegd met een binnenplaats en een aangebouwd groot tuinhuis. Dit rijksmonument is waarschijnlijk één van de grootste woningen in Edam. De totale vloeroppervlakte bedraagt 398 m2 en de inhoud 1477 m3. De woning telt nu 7 kamers, een woonkeuken, drie zolders, vier badkamers, een stoomdouche, vijf toiletten en een sauna. Er is ruimte voor nog zeker vier extra kamers.

De voorgevel helt voorover. De naam voor deze bekende bouwwijze uit de vorige eeuwen is ‘op vlucht gebouwd’. Hierdoor werd voorkomen dat regenwater langs de voorgevel liep en de, toen nog (deels) houten gevel, werd aangetast. Deze woning kan door groot gezin en grootouders worden bewoond. En dan nog is er ruimte voor een bedrijf aan huis.

De voorgevel
De bovenzijde van de voorgevel bestaat uit een trapgevel uit de eerste helft van de van de zeventiende eeuw. In het fries boven de begane grond bevinden zich aan de uiteinden twee leeuwenkoppen. De in de achttiende eeuw vernieuwde ondergevel had oorspronkelijk een houten onderpui met glas-in-loodramen, zo bleek bij demontage van het interieur ter voorbereiding van de restauratie in 1988.

De eerste hal in het voorhuis
Door de fraai geornamenteerde voordeur met de bekende leeuw en klopring stap u een eerste hal binnen bekleed met marmer. De hoogte is opvallend en indrukwekkend. Vanaf de eerste hal heeft u een doorkijk naar de overkapte binnenplaats en een tweede hal in het achterhuis. Nog verder ziet u zichzelf in de spiegel staan aan het eind van het tuinhuis. Tenminste als u goed kijkt, want deze spiegel hangt maar liefst 29,5 meter verderop.

De binnenplaats
De eerste hal in het voorhuis en de binnenplaats vormden waarschijnlijk rond 1630 een steeg. In deze periode is de steeg bij het voorste huis gevoegd als gang. Hiervoor moest wel een nieuwe bredere trapgevel worden opgetrokken. Ook moest een bredere kap worden aangebracht. Dit alles is goed te zien in het fraaie metselwerk met knipvoeg van de binnenplaats. In de periode dat het voorhuis deels een pakhuis was werden de goederen vanaf de Voorhaven via deze binnenplaats naar boven gehesen. Een mogelijke doorgang naar de zolder is nog in het metselwerk zichtbaar. Op de verwarmde vloer liggen grote natuurstenen die vroeger door retourschepen uit Zuid-Europa werden meegenomen.

Naast de binnenhal bevindt zich een kleinere zij hal met een trap naar de eerste verdieping van het voorhuis. Onderaan de trapleuning een authentiek kuipstuk. In deze hal, deels betimmerd met zogenaamde eikenhouten wagendelen, een ruime werkkast met wasbak. Op de vloer oude estriken. Hier zijn ook nog de oorspronkelijke verdiepingsbalken met korbelen zichtbaar.

Bibliotheek
Vanuit deze hal stapt u de in bibliotheek met ingetimmerde én losstaande pasgemaakte boekenkasten. In de bibliotheek ziet u een decoratieve schouw met houtsnijwerk van korenschoven: symbool van zomer, oogst en overvloed. De fraaie massief houten vloer krijgt zijn glans door de lichtinval vanuit de binnenplaats door twee grote roede ramen.

Voorkamer voorhuis
Door twee schuifdeuren met geëtste ramen komt u in de grote en lichte voorkamer. De voorkamer is ook bereikbaar via de eerste hal in het voorhuis. Een fraai geornamenteerd plafond en hoge ramen die voorzien zijn van warmte en geluid isolerende dubbelglas achterzetramen. Rondom betimmerd met een lambrisering in vlakverdeling waarin ook de cv-radiatoren zijn weggewerkt. Een marmeren schouw met gasaansluiting. Ook hier dezelfde fraaie houten vloer als in de aangrenzende bibliotheek.

Eerste verdieping voorhuis
Deze verdieping bestaat, naast een hal met doorgang naar het achterhuis en vaste trap naar de zolder, bijna volledig uit één slaapkamer met badkamer met toilet.
Slaapkamer is wellicht niet de juiste bewoording, het is meer de omvang van een appartement. In één van de ingetimmerde kasten bevinden zich de aansluitingen voor een pantry. Ook hier isolerende achterzetramen aan de voorzijde en twee lichterkers aan de zijkant. De vloer bestaat uit de originele grenenhouten delen van 40 cm breed. Goed zichtbaar in het plafond zijn de oorspronkelijke balken van de kapconstructie.

Tweede verdieping voorhuis
Deze zolder bestaat uit één grote ruimte. Nog steeds is de geur te ruiken van de cederhouten betimmering van de voorgevel. Zeer fraaie brede oregon pine vloerdelen. Extra lichtinval door een groot velux dakraam. De kapconstructie met grenen beschot is volledig zichtbaar. Opvallend zijn de trekbalken die hellende voorgevel steunen. In de kap kan zelfs een extra zolder worden geconstrueerd. De aansluitingen voor cv, koud/warm water en afvoer zijn al aangelegd.

Tweede hal in het achterhuis
Hoog en lang. De houten staanders en draagbalken zijn goed zichtbaar. Een verwarmde marmeren vloer en gemarmerde lambrisering. Trap naar de eerste verdieping van het achterhuis, een zware toogdeur naar de keuken en aan het eind van de gang de deur naar het tuinhuis.

Keuken in het achterhuis
De huidige bewoners hebben dit huis regelmatig opengesteld tijdens de jaarlijkse Open Monumentendagen. Een veel gestelde vraag van bezoekers over de keuken was: Kookt u hier werkelijk? Deze keuken ziet eruit zoals u zich een oudhollandse keuken zult voorstellen.
Groot, hier kun je makkelijk met 12 personen of meer dineren.
Een marmeren vloer (uit de oude Edamse bakkerij van Gorter), de muren geheel bekleed met witjes en tegeltableaus, toonkasten voor het servies en een drievoudige oven met zes gaspitten onder een grote schouw. Een stoer balkenplafond. De kasten zijn geglaceerd, een oude schildertechniek die de kleur doorleefd maakt. Alles klopt hier, tot in het kleinste detail.

Badkamer op de begane grond achterhuis
Via de keuken, maar ook via de hal in het achterhuis of de kleine hal in het voorhuis komt u in een ruime badkamer met separaat toilet. Twee grote kasten en tal van inbouwkasten met fraai getimmerde houten deuren. Op de vloer het ‘pied de resistance’ van de restaurateur, een fraaie windroos ingelegd met marmer. Overal witjes en en details in verschillende soorten marmer. De douche bevat een stoominrichting. In de kasten aansluitingen voor wasmachine en droger.

Kelder in het achterhuis
Aan de overzijde van de badkamer op de begane grond bevindt zich een kleine en droge kelder. Op de vloer oude estriken.

Slaapkamer eerste verdieping achterhuis
Via de trap van de tweede hal in het achterhuis komt u op een overloop met wanden van eikenhouten wagendelen. De trapleuning steunt op authentieke bewerkte ijzeren spijlen. De slaapkamer is zeer ruim en voorzien van een inbouwkast. Ook hier weer een fraaie houten vloer en balkenplafond. Een schouw met een gasaansluiting. Separaat een toilet. Een grote badkamer met een ligbad op pootjes en separate douche. Naast de douche een ruime met grenenhout beklede sauna.

Slaapkamer tweede verdieping achterhuis
Een grote overloop met ook hier weer een ruime slaapkamer met twee inbouwkasten Aangrenzend een eigen badkamer en toilet. Naast de badkamer de ‘machinekamer’ met CV en boiler die vier badkamers tegelijk van warm water kan voorzien. Ook hier aansluitingen voor wasmachine en droger. Deze ruimte is brandvrij geïsoleerd.

Twee zolders op de derde verdieping achterhuis.
Via een vaste trap komt u op de twee zolders van het achterhuis die na verbouwing ook als slaapkamers kunnen worden gebruikt.

Het tuinhuis
Terug naar de begane grond. Aan het eind van de tweede hal in het achterhuis komt u in een klein portaal met rechts een separaat toilet. Achter het portaal ligt de grote tuinkamer. Mogelijk is dit vroeger een koetshuis geweest gezien de enorme afmetingen van de opslaande deuren met roede verdeling en dubbel glas naar de tuin. Op de vloer een stoer massief eikenhouten visgraatparket met bies en vloerverwarming. In de balken van het plafond zijn nog de roestgaatjes van de taaispijkers te zien waar vroeger het riet aan werd bevestigd waarop het stucwerk werd aangebracht. Plateau van zwart en wit marmer voor een houtkachel. De vaste houten trap naar de eerste verdieping van het tuinhuis is op authentieke wijze ‘gemarmerd’. Deze kamer ligt op het noorden en is heerlijk koel in de zomer.

Eerste verdieping tuinhuis
Een lichte en ruime kamer met sterk schuin dak. Mooie kapconstructie zichtbaar en een muisgrijs geschilderde houten vloer. Ruim genoeg om als slaapkamer te dienen. Aansluitingen voor warm/koud water en afvoer aanwezig.

Technische installatie
In 2008 is de meterkast geheel en het elektra bijna volledig vernieuwd en voldoet aan alle eisen. De jaarlijks onderhouden grote cv-ketel kan de verwarming in het huis goed aan. Een computergestuurd systeem zorgt ervoor dat de temperatuur per uur en per dag in elke kamer afzonderlijk kan worden ingesteld. De energierekening van dit grote huis bedraagt slechts 300 euro per maand. Op een zestal plekken hangen rookmelders op 220 volt die onderling verbonden zijn en bij alarm gelijktijdig geluid maken.

Tuin
De tuin is aangelegd als een oudhollandse binnentuin. Bestrating met originele waaltjes en geeltjes. Uw eigen gemetselde bron. Perkjes met buxus, schelpen en platanen. Een schuurtje en overkapping gemaakt van eiken balken en lariks planken, gedekt met oudhollandse dakpannen en voorzien van twee warmtestralers op gas. Hier geen pvc regenpijpen of goten, alleen maar authentiek zinkwerk. Via een goed begaanbare steeg, met notarieel vastgelegd recht op overpad, een achteruitgang naar de Achterhaven.

Dit huis vraagt een eigenaar die het met liefde bewoont en weer overdraagt aan een volgende generatie.
Is uw interesse in dit unieke huis gewekt? Neem contact op met RC Makelaars!

Beschikbaarheid

Huur/KoopTe koop
StatusIngetrokken
AanvaardingIn overleg
Vraagprijs€ 1.395.000 k.k.

Bouw

Soort woningHerenhuis
Type woningVrijstaande woning
LiggingIn centrum
Bouwjaar1584

Woonlagen

Begane grondkeuken (inbouwapparatuur, dichte keuken), badkamer (douche, wastafel), toilet, gang, hal
1e verdiepingbadkamer (ligbad, douche, wastafel), toilet, overloop
2e verdiepingbadkamer, overloop
3e verdieping
Zolder

Binnen

Perceeloppervlakte357 m2
Woonoppervlakte398 m2
Inhoud1477 m3
Verdiepingen5
Aantal kamers10
Slaapkamers4

Buiten

TuinAchtertuin
HoofdtuinAchtertuin
Oppervlakte171 m2 (18,0m bij 9,5m)
LiggingNoord
KwaliteitFraai aangelegd

Verwarming

VerwarmingC.v.-ketel
Warm waterC.v.-ketel
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam
Voorhaven 152 Edam

Kaart en streetview

Site by Branding New
Like ons op Facebook